Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου το μεσημέρι αναχωρήσαμε με πούλμαν από τον ναό της ενορίας μας σαράντα προσκυνητές. Φθάσαμε στο Μετόχι μετά από ταξίδι μίας ώρας. Στο Μετόχι μας υποδέχτηκαν οι μοναχοί και μας προσέφεραν πλούσιο μοναστηριακό κέρασμα. Κατόπιν περιηγηθήκαμε στον περιβάλλοντα χώρο του Μετοχίου και προσκυνήσαμε στο προσκυνητάρι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, το οποίο ανεγέρθηκε σε σημείο θαυματουργικής εμφάνιση του Αγίου. Επίσης αγναντεύσαμε τους γειτονικούς κατάφυτους λόφους, καθώς και την καταγάλανη θάλασσα που χωρίζει τη Στερεά Ελλάδα από την Εύβοια.

Στην συνέχεια, στο αρχονταρίκι του Μετοχίου, συζητήσαμε με τον ηγούμενο της αδελφότητας, π. Μεθόδιο Κρητικό, πνευματικές προεκτάσεις της επικαιρότητας, καθώς και πρακτικά θέματα χριστιανικής οικογενειακής ζωής.

Στη συνέχεια συμμετείχαμε στην ακολουθία του Εσπερινού, απολαμβάνοντας το κατανυκτικό ψαλτικό ύφος των πατέρων της μονής. Στο τέλος του Εσπερινού είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε άγια λείψανα και ιερά προσωπικά αντικείμενα τριών συγχρόνων αγίων, του Αγίου Λουκά του Ιατρού, του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. Προσκυνήσαμε τέλος τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Κλήμεντος Αγκύρας, η μνήμη του οποίου ετιμάτο την επόμενη ημέρα.

Έχοντας πια σουρωπώσει, αναχωρήσαμε από το Μετόχι πλημμυρισμένοι από ένα αίσθημα μιας βαθειάς πνευματικής ειρήνης που μας δημιούργησε η ησυχαστική θέση του Μετοχίου, η κατανυκτική λειτουργική του ατμόσφαιρα και η επικοινωνία με τους πατέρες της αδελφότητας.

© 2022 Ι.Ν.Αγίων Αναργύρων - dev: CMArt