Ο Ναός και η ιστορία του

«ἐν ἐκκλησίαις εὐλογεῖτε τόν Θεόν». (Ψαλμ. 67, 27)

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίων Αναργύρων και Στρατηγού Παρασκευοπούλου (περιοχή Αμφιθέας) στη Νέα Σμύρνη, σε ένα οικοδομικό τετράγωνο εσωτερικά από τη διασταύρωση των λεωφόρων Αμφιθέας και Συγγρού (Χάρτης Περιοχής).

Η ενορία μας ιδρύθηκε το 1928 με την ανέγερση του αρχικού ναΐσκου των Αγίων Αναργύρων ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο ενοριακό ναό που εξυπηρετούσε όλη την περιοχή της Αμφιθέας για πολλά χρόνια. Βρίσκεται μέχρι σήμερα ανακαινισμένος παραπλεύρως του κυρίως Ναού και τελούνται σε αυτόν κάποιες ακολουθίες. Ο θεμέλιος λίθος του σημερινού μεγαλοπρεπούς Ναού που κοσμεί την περιοχή ετέθη το 1964 από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χρυσόστομο Β΄.

Ο Ναός μας, βυζαντινού ρυθμού, κοσμείται από θαυμάσιες αγιογραφίες, έργα του γνωστού αγιογράφου Κωνσταντίνου Γιωτάκη. Οι τοιχογραφίες, ιστορημένες με πλούσια χρώματα, φωτίσματα και λεπτομέρειες, χαρακτηρίζονται από ένταση, κίνηση και έντονη έκφραση των εικονιζόμενων προσώπων, στοιχεία της Μακεδονικής Βυζαντινής τεχνοτροπίας που έχει ακολουθήσει με τρόπο δημιουργικό ο αγιογράφος μας.

Ιδιαίτερη πρωτοτυπία και ενδιαφέρον στον αγιογραφικό διάκοσμο του Ναού μας παρουσιάζουν οι παραστάσεις από τη ζωή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού καθώς και από την κοίμησή τους καθιστώντας ζωντανή την παρουσία τους στο χώρο. Στο Ναό μας υπάρχουν ακόμα ιστορημένα και τα τρία ζεύγη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (εκ Ρώμης, εξ Ασίας και εξ Αραβίας) καθώς και όλοι οι υπόλοιποι άγιοι ανάργυροι που απαντώνται στον Συναξαριστή.

Ξεχωριστής καλλιτεχνικής αξίας, επίσης, αποτελούν το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο επισκοπικός θρόνος. Ο Ναός είναι, τέλος, εμπλουτισμένος με μαρμάρινο δάπεδο, άμβωνα, προσκυνητάρια, κίονες και επίχρυσους πολυελαίους.

Ο Ναός μας εορτάζει

«θαυμαστὸς ὁ Θεὸς ἐν τοῖς ἁγίοις αὐτοῦ» Ψαλμ. 67,36

Ο Ναός μας πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο:

  • την 1η Νοεμβρίου, μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εξ Ασίας και
  • την 1η Ιουλίου, μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εκ Ρώμης, οπότε και πραγματοποιείται και η λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων στους δρόμους της ενορίας μας.